Niekedy netreba komplikované recepty, aby vzniklo niečo skutočne lahodné. Vajcia v horčicovej omáčke sú toho dôkazom – krémová, jemne pikantná omáčka dokonale obalí uvarené vajcia a vytvorí jedlo, ktoré zasýti, prekvapí a pritom je hotové do pol hodiny. Či už ako rýchly obed, ľahká večera alebo netradičný brunch, toto jedlo si rýchlo nájde svoje miesto na tvojom stole.
Ingrediencie (4 porcie)
-
7 vajec
-
10 g morskej soli (do vody na varenie)
-
30 g masla
-
60 g hladkej múky
-
300 ml plnotučného mlieka
-
300 ml zeleninového vývaru
-
60 g dijonskej horčice (stredne pálivej)
-
120 ml smotany na varenie
-
5 g kryštálového cukru
-
22 ml bieleho vínneho octu
-
15 g čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)
-
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
-
Uvar vajcia – Daj variť vodu so soľou, vlož vajcia a var 4–5 minút (žĺtky budú jemne krémové). Potom ich okamžite schlaď v studenej vode.
-
Olúp a priprav – Opatrne vajcia ošúp a rozkroj na polovice.
-
Základ omáčky (roux) – V hrnci rozpusti maslo, pridaj múku a miešaj, kým nevznikne svetlá zápražka.
-
Omáčka – Postupne prilievaj mlieko a vývar, stále miešaj, aby nevznikli hrudky. Nechaj zhustnúť.
-
Dochutenie – Vmiešaj horčicu, cukor, ocot a nakoniec smotanu. Po pridaní smotany už omáčku nevar, aby zostala jemná a krémová.
-
Podávanie – Polovice vajec poukladaj na tanier a zalej omáčkou. Posyp nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
Ako podávať
Najlepšie chutí s čerstvým chrumkavým pečivom alebo s ľahkým zeleným šalátom. Ako príloha sa hodia aj zemiaky či ryža. Ak máš rád pikantnejšie chute, môžeš pridať štipku chilli vločiek alebo extra čierneho korenia.
Tipy a časté otázky
Môžem použiť inú horčicu?
Samozrejme – skúsiť môžeš plnotučnú, kremžskú alebo pikantnejšiu verziu, chuť sa vždy trochu zmení.
Ako dlho vydržia vajcia?
Uvarené vajcia môžeš skladovať v chladničke približne týždeň, najlepšie je však zjesť ich čo najskôr.
Dá sa omáčka pripraviť vopred?
Áno, omáčku si môžeš urobiť aj deň dopredu a prihriať na miernom ohni. Vajcia však uvar až pred podávaním.