Skip to content
Menu

Chutné vajíčka v horčicovej omáčke

Niekedy netreba komplikované recepty, aby vzniklo niečo skutočne lahodné. Vajcia v horčicovej omáčke sú toho dôkazom – krémová, jemne pikantná omáčka dokonale obalí uvarené vajcia a vytvorí jedlo, ktoré zasýti, prekvapí a pritom je hotové do pol hodiny. Či už ako rýchly obed, ľahká večera alebo netradičný brunch, toto jedlo si rýchlo nájde svoje miesto na tvojom stole.

Ingrediencie (4 porcie)

  • 7 vajec

  • 10 g morskej soli (do vody na varenie)

  • 30 g masla

  • 60 g hladkej múky

  • 300 ml plnotučného mlieka

  • 300 ml zeleninového vývaru

  • 60 g dijonskej horčice (stredne pálivej)

  • 120 ml smotany na varenie

  • 5 g kryštálového cukru

  • 22 ml bieleho vínneho octu

  • 15 g čerstvej petržlenovej vňate (nasekanej)

  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. Uvar vajcia – Daj variť vodu so soľou, vlož vajcia a var 4–5 minút (žĺtky budú jemne krémové). Potom ich okamžite schlaď v studenej vode.

  2. Olúp a priprav – Opatrne vajcia ošúp a rozkroj na polovice.

  3. Základ omáčky (roux) – V hrnci rozpusti maslo, pridaj múku a miešaj, kým nevznikne svetlá zápražka.

  4. Omáčka – Postupne prilievaj mlieko a vývar, stále miešaj, aby nevznikli hrudky. Nechaj zhustnúť.

  5. Dochutenie – Vmiešaj horčicu, cukor, ocot a nakoniec smotanu. Po pridaní smotany už omáčku nevar, aby zostala jemná a krémová.

  6. Podávanie – Polovice vajec poukladaj na tanier a zalej omáčkou. Posyp nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.

Ako podávať

Najlepšie chutí s čerstvým chrumkavým pečivom alebo s ľahkým zeleným šalátom. Ako príloha sa hodia aj zemiaky či ryža. Ak máš rád pikantnejšie chute, môžeš pridať štipku chilli vločiek alebo extra čierneho korenia.

Tipy a časté otázky

Môžem použiť inú horčicu?
Samozrejme – skúsiť môžeš plnotučnú, kremžskú alebo pikantnejšiu verziu, chuť sa vždy trochu zmení.

Ako dlho vydržia vajcia?
Uvarené vajcia môžeš skladovať v chladničke približne týždeň, najlepšie je však zjesť ich čo najskôr.

Dá sa omáčka pripraviť vopred?
Áno, omáčku si môžeš urobiť aj deň dopredu a prihriať na miernom ohni. Vajcia však uvar až pred podávaním.

Podporte nezávislé spravodajstvo! Podporte Veci Verejné!

Ďakujeme Vám za akúkoľvek podporu, ktorá pomôže v našej spravodajskej činnosti.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za Vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.