DomáceČo bolo povedané vo víkendových politických reláciách

Čo bolo povedané vo víkendových politických reláciách

-

Čo bolo povedané vo víkendových politických reláciách

Keby odišiel E. Heger z OĽANO skôr, nastal by podľa neho horší scenár

        Bratislava 11. marca (TASR) – Keby dočasne poverený premiér Eduard Heger odišiel z OĽANO skôr, nastal by podľa neho oveľa horší scenár. Vyhlásil to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Poznamenal, že ak by sa klub OĽANO rozložil ešte v lete, tak by celá jeseň bola politicky nestabilná.


        Zároveň poukázal, že ak by sa hnutie rozpadlo v tom čase, koalícia by mala ešte menej hlasov, ako mala v menšinovej vláde. „Čiže tá menšinová vláda a menšinová koalícia bola na jeseň kompaktná,“ dodal.


        Na otázku, či zvažoval krok uchádzať sa o funkciu predsedu OĽANO, odpovedal, že v hnutí nebol dopyt po jeho vízii, podpora smerovala predsedovi Igorovi Matovičovi, a preto bolo nutné odísť. „So svojou víziou som išiel budovať spoločný politický projekt Demokrati,“ vysvetlil.


        Doplnil, že svoj odchod z OĽANO komunikoval s Matovičom veľmi otvorene. Oznámil mu ho ako prvému ešte v pondelok (6. 3.). „Ja som v tomto veľmi transparentný,“ zdôraznil. Zároveň odmietol prípadnú koordináciu s Matovičom pri tvorbe strany. Demokrati sú podľa neho jeho víziou, ktorú tvoril na začiatku spoločne s dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom.


        Zopakoval, že s akoukoľvek stredopravou stranou, ktorá sa stotožňuje s ich víziou, bude rokovať. Priblížil, že rokuje s KDH, ktoré chce ísť podľa neho do volieb zatiaľ samostatne. „A to isté sa, myslím, týka aj strany Aliancie,“ ozrejmil. Heger chce rovnako komunikovať aj s Mikulášom Dzurindom a novou stranou Jablko. Na otázku, či sa v strane Demokrati objaví Juraj Šeliga zo Za ľudí, odpovedal, že to závisí od samotného poslanca. Demokrati so stranou Za ľudí komunikujú.


        Zdôraznil, že svoje slová o spolupráci so stranami, ktoré odmietol, neprehodnotí. „Neviem si predstaviť sedieť vo vláde s človekom, ktorý nevie vysvetliť svoj majetok,“ povedal, poukazujúc na lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho.


        Strana Demokrati má podľa neho dosť mesiacov, aby oslovila občanov SR a ukázala im svoju výzvu. „Verím, že vieme získať aj podporovateľov strany Hlas. Pretože ten rozdiel medzi nami a stranou Hlas je jasný práve v našich hodnotách,“ povedal. Rázne odmietol, že by vyšetrovania opozície boli zmanipulované. „A už vonkoncom do nich nezasahujeme,“ povedal. Zopakoval, že najväčšou chybou koalície bolo zvolenie generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku.        

R. Fico by rád videl T. Gašpara na zvoliteľnom mieste kandidátky Smeru

        Bratislava 12. marca (TASR) – Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar by mohol byť na zvoliteľnom mieste na kandidátke Smeru-SD. Líder strany Robert Fico mu ponúka miesto. Dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý sa stal predsedom novej strany Demokrati, rokuje o predvolebnej spolupráci s ďalšími stredopravými stranami. Obaja to povedali to v diskusnej relácii V politike na televízii TA3.


        Predseda Smeru pustil v relácii 30-sekundovú nahrávku, ktorá podľa neho preukazuje manipuláciu s trestnými konaniami. Šéf operatívcov Národnej kriminálnej agentúry Ján Kaľavský na nej informuje o stretnutí s premiérom Hegerom v kancelárii Tiposu, kde mu mal ozrejmiť aj prácu polície.


        Heger priznal, že sa s Kaľavským stretol, a potvrdil aj slová na nahrávke. Fica však obvinil z klamstva a manipulácie. „Pri vás je známe, že s nahrávkami manipulujete a zostriháte ich tak, aby to znelo vo váš prospech,“ podotkol. Zároveň vyzval Fica, aby povedal verejnosti, odkiaľ takéto nahrávky má.


        Fico tiež v relácii skritizoval vládu, že nerobí nič proti zdražovaniu potravín. „Kým iné krajiny hľadajú riešenia ako zníženie DPH na potraviny na desať percent, vláda sa na to len pozerá,“ skonštatoval s tým, že 40 percent Slovákov žije od výplaty k výplate. Heger tvrdí, že ľuďom dávajú peniaze priamo do vrecka. Spomenul zvyšovanie dôchodkov či zavedenie rodičovského bonusu.


        Parlament má podľa Hegera prijať uznesenie, ktorým legitimizuje vládu, aby mohla rozhodnúť a poslať migy na Ukrajinu. Smer za takéto uznesenie hlasovať nebude. Fico však upozornil, že na Slovensku nie je žiadny štátny orgán, ktorý by podľa Ústavy SR mal právo prijať rozhodnutie o vyslaní migov. Odmietol tiež posielanie zbraní na Ukrajinu.

B. Kollár: Ak sa nepostavia Rázsochy, zodpovednosť ponesie E. Heger

        Bratislava 12. marca (TASR) – Ak sa nepostaví nemocnica Rázsochy, zodpovednosť ponesie dočasne poverený premiér Eduard Heger. Vyhlásil to predseda Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa šéfa opozičnej SaS Richarda Sulíka nebude v prípade Rázsoch dodržaný finančný ani časový plán.


        Upozornil, že meškajú so všetkým. „Rázsochy budú fiasko tejto vlády,“ poznamenal. Kollár v tejto súvislosti poukázal, že Heger sľúbil prezidentke Zuzane Čaputovej, že situáciu vyrieši, „lebo by bol odvolaný“. Dnes je za situáciu podľa neho zodpovedný Heger ako človek, ktorý je zodpovedný za ministerstvo zdravotníctva. Doplnil, že predtým to bolo OĽANO, keďže to bolo jeho ministerstvo.


        Kollár súhlasí, že súčasný kabinet má doviesť Slovensko do predčasných volieb. Nástupom úradníckej vlády by podľa neho nastal „ešte väčší cirkus a chaos“. „Robertovi Ficovi (Smer-SD) ide o to, aby bol ten cirkus čo najväčší,“ poznamenal. Ak by bola úradnícka vláda, neprešiel by podľa neho ani jeden zákon. Poukázal, že vláde v poverení zákony stále prechádzajú a je funkčnejšia.


        „Špeciálne úradnícka vláda je v rukách pani prezidentky,“ povedal Sulík. Strana SaS jej rozhodnutie rešpektuje a rovnako bude rešpektovať, ak sa rozhodne vymenovať úradnícku vládu. „Dali by sme hlasy na vznik úradníckej vlády,“ potvrdil. Zároveň nesúhlasil s Kollárom, že by úradníckej vláde nič neprešlo. Podľa Sulíka súčasne nie je podmienkou, aby ministri museli prejsť voľbami. Ako príklad uviedol ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka.


        Stíhačky MiG-29 sú podľa Sulíka hromada šrotu. „Ja neviem, čo by sa s tými migmi stalo, keby ten konflikt nebol,“ povedal. Kompetenciu rozhodovať o darovaní stíhačiek by podľa neho mali mať ústavní právnici. Poukázal, že migy sa Ukrajine darujú, za čo dostane Slovensko z príslušného fondu EÚ peniaze. Podľa Kollára by peniaze mohli ísť napríklad na sociálne výdavky. „Vieme pomôcť ukrajinskému ľudu, ale aj nášmu ľudu,“ dodal.

Sme rodina a SaS podporia darovanie MiG-29 na Ukrajinu, Hlas-SD nie

        Bratislava 12. marca (TASR) – Mimoparlamentná strana Hlas-SD nepodporí darovanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Koaličné hnutie Sme rodina a opozičná SaS darovanie stíhačiek podporia. V diskusnej relácii Na telo na televízii Markíza to uviedla podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková, poslanec Branislav Gröhling (SaS) a dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).


        Hlas má podľa Sakovej štyri podmienky na to, aby podporil darovanie migov. Chce, aby Slovensko postupovalo jednotne s Európskou úniou a NATO a aby bolo darovanie v súlade s právnym poriadkom SR. „To nie je splnené,“ skonštatovala Saková. Pokračuje, že pri akejkoľvek pomoci sa nemá znižovať obranyschopnosť Slovenska a nemá sa tiež zabúdať na slovenský národ.


        Prezidentka SR Zuzana Čaputová by sa podľa poslankyne mala obrátiť na Ústavný súd SR, ktorý by rozhodol, či vláda v demisii má alebo nemá právomoc rozhodovať o zahraničnopolitických veciach.


        Strana SaS deklaruje, že chce pomáhať Ukrajine a presunutie stíhačiek podporí. Gröhling sa bude prikláňať k možnosti, aby o tom rozhodol parlament. Poznamenal, že presunutie právomocí na prezidentku sa týka skôr vnútropolitickej situácie. Je to podľa neho možnosť, ako prezidentke poškodiť, presunúť na ňu nejaké kompetencie a potom ju kritizovať za to, ako rozhodla.


        Krajniak tvrdí, že v tejto situácii sú dve riešenia. Buď darovanie migov ešte spolupodpíše hlava štátu, alebo to urobí parlament, poprípade parlamentný výbor. Sme rodina podporí darovanie migov vtedy, ak budú splnené ich dve podmienky. Prvou je, aby stíhačky darovala Ukrajine aj iná krajina. Poliaci pomoc deklarovali, takže táto podmienka je podľa ministra splnená. Druhou podmienkou je, aby Slovensko dostalo za darovanie kompenzácie od Únie. Peniaze by sa tak mohli použiť na pomoc rodinám či dôchodcom. „Pre nás je to win-win situácia. Urobme to,“ povedal Krajniak.


        Sme rodina asi vylúči povolebnú spoluprácu so Smerom-SD. Gröhling si myslí, že SaS skôr nevylúči povolebnú spoluprácu s Hlasom-SD. Saková si zase vie predstaviť, že by sa ministrom hospodárstva po voľbách stal Peter Žiga.

Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora


Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

Podporte spravodajsko-názorový portál Veci Verejné

Vychádzať môžeme len vďaka vašej pravidelnej podpore. Ak považujete našu činnosť za dôležitú a potrebnú, podporte náš spravodajsko-názorový portál pravidelnou mesačnou sumou 5, 10 či 15 eur, prípadne podľa vašich možností na číslo účtu IBAN: SK7283300000002801086712

Ďakujeme. Aj vďaka vám môžeme robiť sociálne a vlastenecky orientovanú žurnalistiku.

spot_img

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás