NázoryLEOPARD PRIPRAVENÝ NA UKRAJINE PRE ESKALÁCIU. „Iba skutoční odborníci vedia,...

LEOPARD PRIPRAVENÝ NA UKRAJINE PRE ESKALÁCIU. „Iba skutoční odborníci vedia, akú má silu“. Analýza bývalého talianskeho armádneho tankistu

-

LEOPARD PRIPRAVENÝ NA UKRAJINE PRE ESKALÁCIU. „Iba skutoční odborníci vedia, akú má silu“. Analýza bývalého talianskeho armádneho tankistu

Piero Angelo De Ruvo
Prvý poručík talianskej armády na dôchodku, bývalý národný tajomník Federácie vojenských pracovníkov (FML) talianskej armády, spolupracovník a autor Gospa News, špecializujúci sa na vojenské a geopolitické otázky. 

Nakoniec muselo Nemecko podľahnúť obrovskému tlaku spojeneckých krajín. Urobil sa ďalší krok smerom k okamžitejšej účasti NATO vo vojne. Ukrajina dostane požadované tanky z Európy a Spojených štátov, ale už podala ďalšie žiadosti, týkajúce sa lietadiel a rakiet dlhého doletu.

Na žiadosť svojho prezidenta Volodymyra Zelenského vyšlú Spojené štáty, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Poľsko, Fínsko, Nórsko, Holandsko a Španielsko tanky, aby udržali konflikt aktívny a vždy viac odďaľovali horizont MIERU.

V rôznych vojenských doktrínach sú ozbrojení blízki považovaní za zbrane útočného charakteru, takže je samozrejmé, že ich použitie v tomto konkrétnom historickom okamihu môže spustiť ďalšiu eskaláciu konfliktu.

MOJE SKÚSENOSTI AKO VELITEĽA TANKU LEOPARD

„Tankista bojuje za iných, vyhráva za iných. Oživený veľmi vysokým duchom kamarátstva musí vedieť, ako urobiť každú obetu, aby znížil straty jednotiek, s ktorými pracuje. Vie, že história posádok tankov je nedávna, ale už plná slávy, úžasná pre obete a preukázanú hodnotu.

Z „Príručky vodiča tanku L-35“ – 1940

Od októbra 1983, najprv ako branec a potom ako poddôstojník, som absolvoval tankistický výcvik spojený s Leopardom, ktorý prebiehal v Škole obrnených vojsk v Lecce a  navštevoval som dvojmesačný základný kurz pre obrnené jednotky so získaním špeciality Gunner „Leopard“.

Ako poddôstojník talianskej armády som bol následne pridelený k 11. tankovému práporu (BGT. CR) „MO Calzecchi“ v Ozzanodell’Emilia (BO), kde som vykonával stovky hodín výcviku na tanku. Následne, aby som dokončil svoj poddôstojnícky výcvik, som sa zúčastnil ďalšieho 6-mesačného kurzu v Škole obrnených vojsk of Caserta, čím som začal proces špecializácie na veliteľa tanku tankov „LEOPARD – M 47 – M 60″ a dosiahol súvisiace špecializácie. Nakoniec som bol zaradený do 1. BGT. CR „MO Cracco“ proti Bellinzago Novarese (NO), vykonávajúci úlohu veliteľa tanku „Leopard“.

Strávil som tisíce hodín na palube Leoparda v ohnivých a čiernobielych cvičeniach (Cellina Meduna, Monte Romano, Teulada, Torre Veneri, ako aj rôzne menšie výcvikové oblasti), aby som spojil členov posádky a porozumenie medzi vagónom a vagónom v rámci čaty.

Pre posádku sa tank stáva druhým domovom a vo chvíľach prestávky sa musíte postarať o vozidlo, doplniť a zabezpečiť všetko až po malé opravy, aby dorazilo do boja v plnej účinnosti a otvorilo cestu vojakom, ktorí ho nasledovali.

Nestanete sa vodičom cisterny za deň alebo mesiac, prečítajte si návod na obsluhu alebo používanie údržby vozidla. Nemôžete byť len tankistom, ale musíte byť tankistom vo vnútri.

NAMÁHAVÉ POUŽÍVANIE LEOPARDOV NA UKRAJINE

Ak analyzujeme dodávku Leopardov z vojensko-technického hľadiska, zistíme, že Ukrajina vlastní a používa sovietske tanky (väčšinou T55/T64/ a niektoré T72), ľahšie ako tanky NATO s trojčlennou posádkou a 125 mm hlavnou výzbrojou s hladkou hlavňou. Na rozdiel od Leoparda A2, ktorý má posádku 4 mužov a hlavnú výzbroj kalibru 120 vždy s hladkým vývrtom, navyše s úplne odlišnými a elektronicky oveľa sofistikovanejšími zameriavacími systémami.

Ak potom vezmeme do úvahy americký Abrams M1,  ktorý okrem toho, že má aj 4-člennú posádku, má hlavnú výzbroj 105 mm pušku (M1) a 120 mm hladkú hlaveň (M1 A1 /M1 A2), všimneme si, že sú viac ako štyri typy vozov v teréne.

Už z týchto niekoľkých jednoduchých údajov sa dá odhadnúť náročnosť zo strany ukrajinskej armády, spočívajúceho v náročnom riadení všetkých týchto rôznych obrnených síl.

Armáda už mala vážne problémy so zničenou logistickou infraštruktúrou as vážnymi stratami. V skutočnosti, ak sa k ich prostriedkom pridajú ďalšie typy tankov, ktoré sa chystajú poslať, 30 jednotiek M1 Abrams z amerického Pentagonu a asi 80 Leopardov 2A6 od európskych spojencov, logistická podpora vrátane špecialistov, ktorí musia zabezpečiť opravu poškodených vozidiel okrem náhradných dielov a munície rôznych kalibrov, sa na bojisku stáva takmer nezvládnuteľnou, čím sa dostavia vážne logistické problémy.

Skutočným problémom, ktorý však netreba podceňovať, je technická/prevádzková príprava posádok v tom, aby vedeli, ako tieto vozidlá čo najlepšie využiť. Nestačí ich riadiť, otočiť vežou a stlačiť tlačidlo streľby, je tu asi 350 vojakov, ktorí musia byť vycvičení, aby dokázali tieto vozidlá a s tým súvisiace vybavenie,tvorené z technologických vyspelých nástrojov ovládať.

Výcvik takéhoto rozsahu a spojenie posádky pri používaní tanku v harmónii s ostatnými tankami a oddeleniami, ktoré úzko spolupracujú, trvá najmenej 6 mesiacov.

Ako teda bude môcť ukrajinská armáda, vycvičovaná na používanie sofistikovaných technologických systémov, ktoré sú na palube tanku, začať s ich použitím vzhľadom na to, že teoretická a praktická príprava trvá mesiace?

ĎALŠIA PROVOKÁCIA ZRODENÁ PRE ESKALOVANIE KONFLIKTU

Skutočnosť na mieste je veľmi odlišná od tej politickej: tí, ktorí si myslia, že tieto prostriedky sú z krátkodobého hľadiska riešením konfliktu, robia obrovskú chybu.

Zvýšením prítomnosti pásových vozidiel na zemi bude málo užitočné, ak nebudete mať dobre vyškolený personál. Európske krajiny a Spojené štáty užtakmer rok posielajú technologicky vyspelé a čoraz drahšie zbrane, pričom nedosiahli žiadnu podstatnú zmenu.

Človek si myslí, že toto všetko je len manéver, ktorý slúži na ďalšiu politickú provokáciu zo strany NATO a Kyjeva.

V tomto všetkom nie je možné zahliadnuť žiadnu stratégiu – či už ísť cestou mieru alebo vojenskou cestou, ktorá ukazuje na presný cieľ, balíky pomoci sú zabalené, vozidlá, vybavenie a ekonomické zdroje sú umiestnené na zemi bez najmenšieho cieľa. A dobre definovaná stratégia – hory peňazí odobraté z verejných a sociálnych zdrojov.

Vzhľadom na cestu, ktorou sa Európska únia vydala, by ma neprekvapilo, keby o niekoľko mesiacov Zelenskyj požiadal o vyslanie nejakej špeciálnej jednotky NATO a hoci rôzne vlády túto možnosť kategoricky popreli, všetky tieto kroky, ktoré sa vedú postupne, nie sú nič iné ako psychologickou prípravou verejnej mienky na budúce zapojenie našich jednotiek v prvej línii.

Ursula von der Leyen opakovane vyhlásila, že Ukrajina nesmie prehrať, nech sa deje čokoľvek.

Dúfam, že zdravý rozum každého, kto je zodpovedný za riadenie tejto situácie, bude osvietený Pánom. A každé otvorenie sa bude snažiť začať mierové rokovania.  V konflikte nie sú a ani nebudú žiadni porazení ani víťazi, ale iba sociálna devastácia, ktorá je priamo zaťažená obyvateľstvom na podporu vojenských výdavkov.

Gospa News

Preklad: Dana Bystrická



Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora


Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

Podporte spravodajsko-názorový portál Veci Verejné

Vychádzať môžeme len vďaka vašej pravidelnej podpore. Ak považujete našu činnosť za dôležitú a potrebnú, podporte náš spravodajsko-názorový portál pravidelnou mesačnou sumou 5, 10 či 15 eur, prípadne podľa vašich možností na číslo účtu IBAN: SK7283300000002801086712

Ďakujeme. Aj vďaka vám môžeme robiť sociálne a vlastenecky orientovanú žurnalistiku.

spot_img

2 Komentáre

  1. preklad Dana Bystricka,, alias google prekladač, kua to je preklad, Michelko, to si na tom tak biedne?

  2. Ano.
    Článok je dobre asi napísaný s „výpoveďou“. Čitateľa,ktorý nie je zrovna technicky a vojensky aspoň trošku zdatný ..odradia od pochopenia podstaty.
    Nemôže byť zložité dať to zredigovať niekomu znalejšiemu …či?

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás