DomáceNS SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy...

NS SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej (aktualizované)

-

NS SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej (aktualizované)

Bratislava 15. júna (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rieši odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Sz.

Rozhoduje senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Stály člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci na základe oznámenia svojej zaujatosti vylúčený. Nahradila ho Macejková. Medzi verejnosťou by sa na verejnom zasadnutí mal objaviť aj šéf NS SR Ján Šikuta. Na utorkové pojednávanie sa dostavili Marian K. a Tomáš Sz. Alena Zs. mala požiadať o konanie v jej neprítomnosti.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Zároveň ho uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová v septembri 2020 odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian K. a Alena Zs. obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana K. len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov.

Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári 2020. Senát ŠTS zložený z predsedníčky Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku pojednával 22 dní.

Právoplatne sú v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej odsúdení Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Za vraždu novinára, jeho snúbenice a podnikateľa Molnára dostal Marček 25-ročný trest odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Jeho prípad bol vylúčený na samostatné konanie. Andruskó uzavrel v kauze úkladnej vraždy dohodu. Dostal trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia.

Vyhlásenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, ktorý sa začal v utorok zaoberať odvolaniami v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, sa očakáva v popoludňajších hodinách. Predseda senátu Peter Paluda prvú hodinu verejného zasadnutia začal informovať o rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra 2020.

Predseda senátu po začatí verejného zasadnutia požiadal príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, aby dali prítomným obžalovaným Marianovi K. a Tomášovi Sz. dole z rúk putá a uvoľnili im aj nohy. Následne čítal správu o stave veci so zameraním na otázky, ktoré treba riešiť na verejnom zasadnutí. Informovať začal o rozhodnutí ŠTS zo septembra 2020. Paluda prečítal aj dôvody obžalovania Mariana K., Tomáša Sz. a Aleny Zs. Opísal tiež, ako malo dôjsť k vražde Kuciaka a Kušnírovej. Rovnako aj dôvody, prečo ŠTS oslobodil Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby.

Podľa ŠTS mohla byť komunikácia medzi Marianom K. a Alenou Zs. prostredníctvom aplikácie Threema interpretovaná rôznym spôsobom. „Vylúčený nie je ani ten, ktorý súdu predostreli obžalovaní v rámci svojej obhajoby,“ opísal Paluda uvažovanie ŠTS. Ten v minuloročnom rozsudku uviedol, že nebol jednoznačne preukázaný úmysel Mariana K. a Aleny Zs. niekoho usmrtiť.

Na verejnom zasadnutí sú prítomní dvaja prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek a Bohdan Čeľovský. Dostavili sa aj Marian K. a Tomáš Sz. Alena Zs. požiadala o konanie v jej neprítomnosti. Na zasadnutí sú aj rodiny Kuciaka a Kušnírovej. Prítomné sú aj desiatky novinárov zo slovenských i zahraničných redakcií. Rozhoduje senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Zaoberá sa odvolaním prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolaním obžalovaného Tomáša Sz. či odvolaním poškodených, respektíve ich splnomocnencov.

Senát ŠTS oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová to v septembri 2020 odôvodnila tým, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian K. a Alena Zs. obžalovaní, spáchali.

Rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej predchádzalo podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) viacero chýb. Žiada doplniť ďalšie dôkazy. Okrem iného komunikáciu medzi Marianom K. a Miroslavom Konôpkom či Jaroslavom H. Uviedol to predseda senátu Najvyššieho súdu (NS) SR Peter Paluda na utorkovom verejnom zasadnutí. Senát sa zaoberá odvolaním prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolaním obžalovaného Tomáša Sz. či odvolaním poškodených, respektíve ich splnomocnencov.

Predmetné komunikácie majú podľa prokurátora preukazovať, že obžalovaný Marian K. mal byť objednávateľom vraždy novinára a jeho snúbenice. Nesúhlasí tiež so zdôvodnením ŠTS, že výpoveď Zoltána Andruskóa o tom, že si mala u neho Alena Zs. objednať túto vraždu, je nedôveryhodná. „Samotná okolnosť, že svedok pri vlastnej trestnej činnosti získa benefit za priznanie, nemôže mať zásadný vplyv na hodnotenie vierohodnosti jeho výpovede,“ sprostredkoval Paluda dôvody odvolania prokurátora ÚŠP. Na verifikovanie výpovede Andruskóa požaduje prokurátor vypočutie viacerých svedkov.

Prokurátor sa nestotožnil tiež s tým, že ŠTS spochybnil pravdivosť výpovede kajúcnika Petra T. Senát voči nemu podľa prokurátora pristupoval s predsudkami aj v súvislosti s tým, že je bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS). „Dostatočne dôveryhodne vysvetlil, čo bolo dôvodom na začatie sledovania novinárov, medzi nimi aj Jána Kuciaka,“ uviedol podľa Paludu prokurátor v odvolaní. Prokurátor podotkol, že Peter T. potvrdil odovzdávanie priebežných záznamov zo sledovania týchto osôb Marianovi K.

Paluda citoval aj vulgárnu online komunikáciu medzi Marianom K. a Alenou Zs., ktorá má podľa prokurátora poukazovať na to, že obžalovaní vo svojej komunikácii nenazývali veci pravými menami. Pre nezainteresovaných sa preto mohol javiť tento typ komunikácie úplne bežne. Prokurátor vyjadril nesúhlas s odôvodnením ŠTS, že v tejto komunikácii „nie je možné hľadať inotaje a skryté odkazy“.

Prokurátor tiež poukázal na to, že súd nezobral do úvahy komunikáciu medzi Alenou Zs. a Marianom K. o vypadnutom zube. Tá sa mala uskutočniť krátko potom, ako bol zavraždený novinár so snúbenicou. Po komunikácii s Marianom K. a Andruskóom mal stúpnuť Alene Zs. pulz na 161 úderov za minútu. „Prokurátor uviedol, že tento údaj je čerpaný z odborného vyjadrenia,“ podotkol predseda senátu.

Senát ŠTS oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová to v septembri 2020 odôvodnila tým, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian K. a Alena Zs. obžalovaní, spáchali.

Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora


Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

Podporte spravodajsko-názorový portál Veci Verejné

Vychádzať môžeme len vďaka vašej pravidelnej podpore. Ak považujete našu činnosť za dôležitú a potrebnú, podporte náš spravodajsko-názorový portál pravidelnou mesačnou sumou 5, 10 či 15 eur, prípadne podľa vašich možností na číslo účtu IBAN: SK7283300000002801086712

Ďakujeme. Aj vďaka vám môžeme robiť sociálne a vlastenecky orientovanú žurnalistiku.

spot_img

ZANECHAJ KOMENTÁR

Zdaj komentár
Zadajte svoje meno

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás