fbpx
- Reklama -
DomáceNech šľak trafí túto vládu. Slováci, pripravte sa, že...

Nech šľak trafí túto vládu. Slováci, pripravte sa, že všetko bude drahšie! Hlási zlé správy gastro sektor a turizmus

-

Nech šľak trafí túto vládu. Slováci, pripravte sa, že všetko bude drahšie! Hlási zlé správy gastro sektor a turizmus

Vážení čitatelia,

neustále sa snažíme zlepšovať sa a prinášať vám čoraz väčšie množstvo kvalitnejších informácií. Prednedávnom sme pridali spravodajstvo z regiónov, od júna však pripravujeme podstatne zásadnejšiu zmenu - pravidelné podcasty na rôzne témy, ktoré sa týkajú našej spoločnosti (ekonomika, investigatíva – vyšetrovacia žurnalistika, kultúra) či aktuálne podcasty o našej spoločnosti so zaujímavými hosťami.

Bez vašej podpory to však nebude možné. Potrebujeme technicky vybudovať podcastové štúdio a vybudovať tím pravidelných spolupracovníkov, ktorí budú pre Vás podcasty pripravovať. Zvážte teda možnosť podpory našej práce podľa vašich možností, odmeníme sa Vám kvalitným a nezávislým obsahom.

Podporte nás pravidelnou čiastkou 4, 6 či 10 eur mesačne na č. účtu:


IBAN: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Gastro sektor a hotelierstvo dostali počas minulého, ale aj tohto roku tvrdú ranu. Úbytok hostí pre koronavírus, ale najmä niekoľkotýždňové zatvorenie prevádzok pre mnohých znamenalo koniec ich podnikaniu. Ako sa však zdá „morové rany“ pre nich ešte neskončili.

Obmedzenia v prevádzkach ako aj nezmyselné rozdeľovanie klientely má pre gastro priemysel následky, z ktorých sa bude spamätávať ešte poriadne dlho. Aby to ich majitelia prežili musia zvýšiť ceny. Ako informuje portál dnes24.sk, inak to jednoducho nejde. Dôvod je prozaický – všetko bude ešte drahšie.

Rast cien služieb bude pre zvýšené náklady nevyhnutný

Zdražovanie v oblasti gastra a cestovného ruchu je spôsobené najmä prudkým nárastom nákladov. A bude ešte horšie, pretože avizovaný rast cien energií bude mať za dôsledok nielen priamy nárast nákladov v zariadeniach cestovného ruchu, ale aj druhotné zdražovanie ďalších vstupov, akými sú služby, potraviny či mnohé tovary. „Ďalším z dôvodov je aj rast ceny práce, ktorá v službách cestovného ruchu tvorí najväčšiu časť nákladov, skonštatoval prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) Marek Harbuľák, podľa ktorého sú veľmi citliví na ceny služieb najmä domáci návštevníci. „Rast cien služieb bude nevyhnutný, lebo podnikatelia nedokážu preniesť celý nárast do cien svojich služieb. To by spôsobilo pokles dopytu a záujmu zo strany návštevníkov,“ dodal Harbuľák.

- reklama -

Avizovaný problém je najvýraznejší práve v gastro sektore, kde podľa prezidenta ZCR hrozí najväčší pokles spotrebiteľského dopytu v dôsledku nárastu cien. Gastro sektor podľa Harbuľáka potrebuje zásadné zmeny, ktoré by eliminovali nárast cien. Pomohlo by napríklad dočasné zníženie sadzby DPH. „Takéto zníženie by pomohlo udržať tempo nárastu na akceptovateľnej úrovni a zároveň by vytvorilo priestor na zvyšovanie miezd a vyššiu motiváciu pre návrat zamestnancov do tohto sektora,“ tvrdí Harbuľík, podľa ktorého koronavírus spôsobuje výraznú krízu, akú si cestovný ruch v modernej histórii nepamätá.

Až 52% gastropodnikov neprežije ďalšiu vlnu koronakrízy

Prezident ACR je presvedčený, že cestovný ruch sa napokon situácii prispôsobí. „Odvetvie sa dokáže adaptovať na nové podmienky a požiadavky turistov, ktoré sa stanú akýmsi novým štandardom, a dokáže flexibilne reagovať na zmeny spotrebiteľského správania,“ myslí si Harbuľák a dodáva, že cestovný ruch čelí vysokej miere regulácie, ktorá je najčastejšou prekážkou pri adaptácii podnikov v cestovnom ruchu na nové podmienky. „Smernice, nariadenia i národná legislatíva nedokážu pružne reagovať a uvoľňovať zviazané ruky podnikateľom. Tu vidíme obrovské rezervy,“ prízvukuje Harbuľák,

Z prieskumu signatárov iniciatívy Pomoc pre gastro vykonaného na vzorke viac ako 500 reštaurácií vyplynulo, že až 52% gastro podnikov neprežije ďalšiu vlnu koronakrízy ak bude pomoc od štátu rovnaká ako v prechádzajúcom krízovom období. Podľa prieskumu po druhej vlne koronakrízy už neotvorilo 9% podnikov a vyše 60% podnikateľov v slovenskom gastro sektore už v prvej vlne pandémie pristúpilo k prepúšťaniu zamestnancov. Viac ako 80% podnikateľov sa zadlžilo a muselo siahnuť po pôžičkách. A až 90% podnikateľov deklaruje zlú finančnú situáciu. Zaujímavá je aj tá štatistika, že vyše 50% gastro podnikom by pomohlo naštartovanie spotreby formou poukazov na stravu. Nepríjemné je aj to, že takmer 60% podnikom chýba kvalifikovaný personál a 45% podnikov avizuje menej hostí ako pred pandémiou.

Autor článku: Jozef Uhlárik. Článok vyšiel na: www.hlavnydennik.sk

Bulletín - Veci verejné

Odoberajte prehľadný sumár článkov - 1x týždenne

2 COMMENTS

  1. „… vyplynulo, že až 52% gastro podnikov neprežije ďalšiu vlnu koronakrízy ak bude pomoc od štátu rovnaká ako v prechádzajúcom krízovom období.“ ..no tak neprežije,a čo ako?! Nevidím dôvod,prečo by som mal platiť za služby,ktoré nevyužívam. Prečo by sme sa mali všetci skladať na živobytie súkromnému podnikateľovi? Že vám štát zavrel prevádzky? A urobil to snáď zo svojej svojvôle? Bezdôvodne? Nie. Bol na to nejaký dôvod. Objektívna príčina. Rovnako objektívna,ako mnohé iné,pre ktoré môže zakapať akýkoľvek podnik. Hovorí sa tomu riziko podnikania. Tak neviem,čo s tým máme my všetci spoločné,aby sme museli sanovať jednotlivcov,ktorí mu podľahli. Iba,ak by tá príčina objektívna nebola.. Ale to je potom setsakramentsky dôležité poriadne vyšetriť,či tomu tak je! A ak viete lobovať za to,aby sme sa vám všetci poskladali na príjem,hoci ste nič nerobili,tak potom pre vás bude určite hračka také vyšetrovanie vymôcť a na základe výsledkov prípadne od zodpovedných získať satisfakciu…

  2. Už nya začiatku nezmyselných obmedzení a pravidiel bolo zrejmé, že väčšina prevádzok si volila ľahšiu cestu a tie mikasove kraviny preniesla ľahúčko na zdroj svojich príjmov. Toto je dôsledok. Ja ich nepotrebujem. Viem si aj sama uvariť.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -

Mohlo by Vás zaujímaťČLÁNKY
Odporúčane pre Vás