NázoryMichal Kotian: Otvorený list generálnemu riaditeľovi TV Markíza pánovi...

Michal Kotian: Otvorený list generálnemu riaditeľovi TV Markíza pánovi Mgr. Petrovi Gažíkovi

Vážení, dovoľujem si vám poslať otvorený list generálnemu riaditeľovi TV Markiza pánovi Mgr. Petrovi Gažíkovi. S pozdravom, Michal Kotian Otvorený list generálnemu riaditeľovi TV Markíza pánovi Mgr. Petrovi Gažíkovi.

Vážený pán generálny riaditeľ, Dovoľte mi vyjadriť podporu vašej aktivite “objektivizácie” spravodajstva televízie Markíza. Zvažoval som vyjadriť sa k vysielaniu vašej televízie už dlhší čas, ale k napísaniu tohto otvoreného listu ma viedla najmä reportáž TV Markíza v hlavných správach, keď mladý človek na námestí so zástavou na protivládnom proteste hovorí: “ Potrebujeme niečo veľké ako bol Kuciak, čo tak vyhnalo všeckých ľudí do ulíc.”

Nemusíme si asi vysvetľovať, čo redaktor odvysielaním myslel a aký bol jeho zámer. Z môjho pohľadu je to ďalšia úroveň úplne nezmyselného politizovania a bičovania emócií v spoločnosti, ktorá predčila aj legendárnu reportáž vo vašej televízii o dezolátoch na námestiach. Je zaujímavé v tomto kontexte a to by ste asi mali ukázať vašim redaktorom, aký majú “objektívny” prístup, keď protestujú Slováci a Slovenky iba podľa toho, za alebo proti komu sa tento protest koná. Išlo a ide pritom o politické protesty, nie občianske. Dezoláti, verzus výzvy na “niečo veľké ako Kuciak”.

Aj preto vám vyjadrujem vo vašom úsilí plnú podporu. Mám pritom za to, že tak, ako sa môžu novinári vyjadrovať k verejným témam, má aj verejnosť právo sa vyjadrovať k novinárom, najmä keď krivia objektivitu, spravodlivosť a jednostranne účelovo politizujú. Dlhodobá jednostrannosť názorov nie je podľa môjho názoru pri žiadnom médiu dobrá a prospešná. Aj napriek tomu, že nie ste verejnoprávna televízia, mnohokrát som mal v posledných mesiacoch pocit, že vysielate ako televízia politickej strany Progresívne Slovensko a pani prezidentky SR. Rovnako, ako verejnoprávna RTVS, ktorá však svoju progresivitu a liberalizmu posunula už asi na najvyššiu možnú úroveň. V posledných mesiacoch smerovalo niekoľko podaní na Radu pre mediálne služby. Jednou z dotknutých bola popri verejno-právnej RTVS práve aj TV Markíza kvôli neobjektívnemu spravodajstvu niektorých jej redaktorov. Bohužiaľ, TV Markíza sa stala v posledných mesiacoch politickým oponentom súčasnej vlády, čo vedie k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti mnohokrát spojenej s dehonestáciou problémov seniorov, vraj vysokých dôchodkov. Pre mňa najviac dehonestujúce sú reportáže, kde sa hovorí o tom, že súčasná generácia mladých ľudí žije na úkor nás, seniorov. Toto je bohužiaľ aj rétorika súčasných opozičných strán.

Rozdeľovanie na mladých a starých, neprimeraný priestor názorom, ktoré idú proti súčasným seniorom spojené s mnohokrát klamlivými a zavádzajúcimi informáciami. Nehovoriac o  ignorovaní nášho občianskeho združenia a jeho názorov a postojov. Chcel by som len pripomenúť, že naše občianske združenie má viac ako 102 tisíc aktívnych, riadnych členov dôchodcov, sme dlhoročnými členmi Rady vlády Slovenskej republiky pre práva seniorov a prispôsobovanie verejných politík procesu starnutia populácie a v roku 2022 sme fyzicky, nie online, vyzbierali petíciou viac ako 184 tisíc podpisov za 6 týždňov za požiadavky slovenských seniorov.

V rámci 6 našich požiadaviek bolo už 5 splnených, poslednú požiadavku spojenú so zdravotníctvom aktuálne ešte riešime. Verím preto, že táto naša podpora, aj keď je viac morálna ako reálna, vám pomôže ku skutočnej objektivizácii vášho spravodajstva tak, aby bolo už konečne “pozerateľné” bežným, normálnym Slovákom bez invektív, nadávok, dehonestácie a rozdeľovania divákov na voličov opozície a “dezolátov”. A bez výziev na “niečo veľké” proti vláde, čo v prípade novinára Kuciaka bola bohužiaľ dvojnásobná vražda.

S úctou,

Michal Kotian

Predseda JDS

Podporte nezávislé spravodajstvo a pomôžte zvýšiť pluralitu médii na Slovensku. Spravodajský portál Veci Verejné prináša overené agentúrne správy a vlastné komentáre naších autorov.

Podporiť nás môžete jednoduchou formou cez platobnú bránu buď pravidelnou mesačnou sumou alebo jednorázovým príspevkom.

Pravidelná mesačná podpora

Jednorázová podpora

Alebo prevodom na náš účet: SK72 8330 0000 0028 0108 6712

Newsletter - Veci verejné

Prihláste sa na odber článkov. Dva krát do týždňa Vám zašleme zhrnutie najpodstatnejších komentárov a názorov, ktoré vyšli na našom webe :)

*Po vyplnení formuláru Vám zašleme potvrdzujúci email, ktorý je potrebné potvrdiť.

1 Komentár

1. … z článku pana Kotiana tvrdenie, že – mejštrímová propaganda o žitiu mladých ludí na úkor seniorov – je tvrdenie matúce, pretože sa jedná o rozširovanie myšlienky v prospech seniorov. Nemá byť správny zmyseľ účinej propagandy obrátený ? Seniori žijú na úkor mladých ludí ! To je správna propaganda v prospech mladých ludí, ktorá účinno vyrába mladých, nadšených revolucionárov, ktorí v behu podpália cudzie auto a ešte stihnú utiecť pred vodným delom, čo je čas za ktorý si dôchodca nenajde ani fajku.